Bekijk alle kaartjes in 't echt in de Studio in Noordwijk

Patricia Maria

Patricia Maria is het papierlabel van grafisch ontwerper / illustrator Marieke Witke (1981). Marieke studeerde in 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en werkte een aantal jaren als ontwerper bij verschillende ontwerpbureaus.

In 2008 richtte zij Patricia Maria® op. Inmiddels is het merk uitgegroeid tot een volwaardig label met een uitgebreide collectie kaarten. Alle kaarten worden custom ontworpen (eventueel met de hand geïllustreerd), naar wens van de klant. Zo krijg je altijd een kaartje dat écht bij jou/jullie past!

Ook is Marieke al 8 jaar leverancier/ontwerper voor Greetz.nl.

De Shop

In oktober 2010 werd de eerste ‘Shop & Studio’ geopend aan de Langebrug (hoek Pieterskerk-Choorsteeg) in Leiden. Een winkeltje met geboorte- en trouwkaarten van eigen label. Het was direct een enorm succes.

Eind december 2012 kochten Marieke en I. een oud (±1906), ruim woon- én winkelpand in de Doezastraat. Een winkelstraat in hartje centrum van Leiden, vlak bij de Pieterskerk. Na flink verbouwen verhuisde Marieke met Patricia Maria in juni 2013 naar dit nieuwe pand. Klanten, vrienden & collega’s liepen hier in en uit, het was een heerlijk drukke en gezellige tijd.

In april 2016 zijn Marieke en I. verhuisd naar Noordwijk, het dorp aan Zee waar ze (toevallig) allebei zijn opgegroeid.

Hier is een jaar lang HEEL hard gewerkt aan het nieuwe woon- werkpand in Noordwijk Binnen, wéér in een Douzastraat (nummer 33). Wederom een mooi oud (±1902) huis met een grote Bollenschuur er achter. De Bollenschuur is de ruime, nieuwe Studio geworden. Een hele fijne ruimte om klanten te ontvangen, en ook hier loopt iedereen weer in en uit. Er kan volop geknutseld & geverfd worden, er staat een piano, en de deuren naar de tuin staan met mooi weer de hele dag open. Werk en privé lopen zo wederom mooi in elkaar over…

Letterpress

Al enige tijd leert Marieke in de drukkerij in Leiden Letterpress kaarten drukken op de Heidelberg, een echt ambacht!

‘Letterpress (of Boekdruk) is een oude druktechniek en wordt ook wel hoogdruk genoemd omdat het te drukken beeld (cliché/drukplaat) verhoogd is. Dit verhoogde beeld wordt met inktrollen ingeïnkt en vervolgens afgedrukt op het papier. Het in kleur gedrukte beeld ligt hierdoor diep in het papier. Dit is bij Print werk niet mogelijk. Vroeger ~tot ongeveer 1960~ werd al het drukwerk in boekdruk vervaardigd. Aanvankelijk werden teksten gezet uit losse loden letters en later met hele regels. Het zetten en drukken van een pagina was hierdoor een tijdrovende klus. Door de opkomst van het offsetdrukken, en daarna het digitale Printen, waarbij veel sneller geproduceerd kon worden, verdwenen de boekdrukpersen langzaam maar zeker uit de drukkerijen…
Inmiddels is Letterpress weer helemaal terug! Er wordt gedrukt op een Heidelberg uit 1800~nog iets~, een prachtige machine. Voor het kleinere werk kan er ook gebruik gemaakt worden van een geautomatiseerde trapdegel.’

En verder…

Marieke woont samen met I., ze zijn mama’s van dochter River E. (geboren in mei 2012).
Met z’n drietjes leiden ze een gelukkig, creatief én vrolijk leven in hun bijzondere huis!

 

Patricia Maria in de media

2013: Patricia Maria in tv programma “Ja, wij willen!”

In één van de tv-uitzendingen van ‘Ja, Wij Willen!’ (te zien bij RTL4) kwam presentator Harold Verwoert langs in de ‘Shop & Studio’ in Leiden om te kijken hoe het uitzoeken van een trouwkaart in z’n werk gaat. Marieke vertelt hoe persoonlijk een trouwkaart is en laat verschillende mogelijkheden zien.
~Leuk om te zien hoe de stijl van de kaarten in de loop van de tijd veranderd is!~